Camden Workshop: A Creative Haven in North London

Camden Workshop A Creative Haven in North London

McLaren Excell transforms an industrial building into a unique family home with dedicated spaces for arts and crafts activities.

In the heart of north London, architecture studio McLaren Excell has breathed new life into an old industrial building, converting it into a remarkable house known as Camden Workshop. This innovative project not only involved the extension of the former factory but also the creation of dedicated spaces for arts and crafts activities. The result is a stunning family home that seamlessly blends creativity, functionality, and accessibility.

A Haven for Creativity

McLaren Excell’s vision for Camden Workshop was to create a space that not only served as a home but also fostered creativity and craftsmanship. The ground floor of the 600-square-meter building was transformed into hobby rooms, providing ample space for a range of activities including woodworking, weaving, photography, candle-making, brewing, and fermenting. These hobby rooms, with their high ceilings and large glazed doors, offer a flexible 200-square-meter area that encourages exploration and experimentation.

A Multi-Sensory Experience

One of the standout features of Camden Workshop is the “volcano room.” This space is designed to engage the senses, with its interplay of light, sound, and tactile surfaces. It offers a unique multisensory experience, inviting residents and visitors to immerse themselves in a world of creativity and inspiration. McLaren Excell’s commitment to creating a home that goes beyond conventional boundaries is evident in this captivating room.

Accessibility and Inclusivity

Accessibility was a key consideration in the design of Camden Workshop. The house is home to a family that includes a disabled member, and McLaren Excell ensured that every aspect of the design catered to their needs. From the inclusion of a lift alongside the hot-rolled steel staircase to the thoughtful layout of the living spaces, the architects prioritized creating a home that is inclusive and accommodating for all.

The Perfect Blend of Industrial and Homely

Camden Workshop seamlessly combines the industrial aesthetic of the former factory with a warm and inviting atmosphere. The first floor features exposed original brickwork, complemented by Douglas fir boards lining the walls and ceilings. The large family kitchen boasts a striking travertine island and custom-made wooden cabinets that extend into a built-in seating bench, creating a sense of unity and harmony within the space. The selected materials and attention to detail give the house a homely feel while retaining its industrial character.

Mindful Materiality and Sustainability

McLaren Excell’s commitment to sustainability is evident throughout Camden Workshop. The studio incorporated natural materials and prioritized recycling, creating a space that is not only visually stunning but also environmentally conscious. The use of raw materials in their natural state adds depth and character to the house, while the muted color palette chosen by interior furnishings expert Lucy Currell of Studio Iro enhances the overall aesthetic.

Conclusion

Camden Workshop is a testament to McLaren Excell’s ability to transform a former industrial building into a truly exceptional family home. The integration of dedicated hobby rooms, the emphasis on accessibility, and the seamless blend of industrial and homely aesthetics make this project a true masterpiece. Camden Workshop serves as a reminder of the power of architecture and design to inspire creativity and create spaces that enrich the lives of those who inhabit them.